Vakuutusmatemaatikon tutkinto

Vakuutusmatemaatikon eli SHV-tutkinnon tavoitteena on, että sosiaali- jaterveysministeriön hyväksymä vakuutusmatemaatikko (SHV-vakuutusmatemaatikko)täyttää yhtiön vastaavalta matemaatikolta edellytettävät korkeat kansainvälisettietotaitostandardit.

Suomessa toimivan vakuutusmatemaatikon tulee ymmärtää Suomenvakuutusmarkkinoiden ja lainsäädännön erityispiirteet. Vakuutusyhtiössätoimiminen taas edellyttää aktuaarin roolin ja vastuiden ymmärtämistä.

SHV-tutkinto pohjautuu Actuarial Association of Europen hyväksymäänkoulutuskehikkoon (Core Syllabus). Viimeisin koulutuskehikko on vuodelta 2019.Core Syllabus on puitesuunnitelma, ja kussakin maassa omastaopetussuunnitelmasta päätetään itsenäisesti.

Vakuutusmatemaatikolta edellytetään perustutkintona ylempääkorkeakoulututkintoa, jonka lisäksi tulee olla suoritettuina syventävät opinnotmatematiikasta. Syventävien matematiikan opintojen kokonaisuus voi sisältyäosittain tai kokonaan perustutkintona suoritettuun ylempäänkorkeakoulututkintoon. Lisäksi osana perustutkintoa tai muuten on suoritettavavakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnan erikseen määräämät yliopistokurssit.Tutkintolautakunnalle suoritetaan täydentäviä kokeita sekä kirjoitetaanharjoitustyö, jonka esittämisellä testataan tutkittavan esittämis- jaesiintymistaitoja. Lisäksi edellytetään käytännön työkokemusta.

Perustutkinto

Perustutkinnon tavoitteena on varmistaa, että vakuutusmatemaatikolla onriittävät tieteelliset valmiudet ja kielelliset taidot seurata alan kehitystäsekä kommunikoida muiden vakuutusmatemaatikkojen ja aktuaaripalvelujenkäyttäjien kanssa. Tämän mukaisesti vakuutusmatemaatikolta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa sekä syventävätopinnot matematiikassa.

Jos sinulle on epäselvää, mitkä yliopistokurssit täyttävät perustutkinnon vaatimukset,voit olla yhteydessä lautakunnan sihteeriin. Jotta lautakunta pystyykäsittelemään kysymyksesi tutkintovaatimusten täyttämisestä, esitäkurssikohtaisesti perusteltu oma näkemyksesi opintokokonaisuuksien tai kurssienvastaavuudesta yllä mainittuihin vaatimuksiin. Perusteluista tulee käydä ilmiainakin opintokokonaisuuden tai kurssin vaativuus, opintopistemäärä jayleiskuvaus.

Yliopistoissa suoritettavat kurssit

Yliopistoissa suoritettavien kurssien, jotka voivat sisältyä perustutkintoon, tavoitteena on antaa teoreettiset ja käytännön matemaattiset sekä kansantaloustieteen perusvalmiudet. Tämän mukaisesti SHV-tutkintovaatimuksiin kuuluvat seuraavat kurssit:

  1.  Syventävien opintojen henkivakuutusmatematiikan vähintään 8 opintopisteen kurssi
  2.  Syventävien opintojen riskiteorian vähintään 8 opintopisteen kurssi
  3. Sijoitustoiminnan tai rahoituksen matematiikan syventäviä opintoja vähintään 8 opintopistettä
  4. Todennäköisyyslaskennan vähintään 8 opintopisteen suoritus joko kohdan a) tai kohdan b) mukaisesti
    a) Todennäköisyyslaskentaa tai todennäköisyysteoriaa käsittelevä matematiikan syventävien opintojen kurssi,
    b) Aineopintojen todennäköisyyslaskennan kurssi ja matemaattisen tilastotieteen syventävien opintojen kurssi
  5. Edellisten lisäksi suorituksia vähintään 16 opintopistettä tilastotieteen tai stokastiikan alalta, joissa tilastotiedettä on oltava vähintään 8 opintopistettä. Esimerkkejä sopivista tilastotieteen kursseista ovat
    a) matemaattinen tilastotiede (matematiikan tai tilastotieteen kurssi),
    b) aikasarja-analyysi,
    c) regressioanalyysi,
    d) tilastotieteen peruskurssi.
    Esimerkkejä sopivista stokastiikan kursseista ovat:
    a) stokastiset prosessit
    b) stokastinen analyysi
    c) todennäköisyyslaskenta.
  6.  Kansantaloustieteen perusopintoja vähintään 8 opintopistettä (sisältäen mikro- ja makrotalousteoriaa).
  7. Vähintään 4 opintopisteen suoritus tekoälystä ja/tai koneoppimisesta. Esimerkkejä sopivista kursseista ovat:
    a) johdatus koneoppimiseen
    b) johdatus tekoälyyn
    c) tekoäly- ja koneoppiminen
    d) johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan
    e) introduction to machine learning.

Kukin edellä esitetty kohta voidaan kattaa useammallakin kuin yhdelläkurssilla, jos kurssit kokonaisuutena täyttävät kyseisessä kohdassa esitetynvaatimuksen sisällön, tason ja opintopistemäärien osalta. Yhtä suoritettuakurssia ei voi jakaa vaatimusten useampaan kohtaan vaan yksittäinen kurssivoidaan lukea vain yhteen tutkintovaatimusten kohtaan. 

Jos sinulle on epäselvää, mitkä yliopistokurssit täyttävättutkintovaatimukset, voit olla yhteydessä lautakunnan sihteeriin. Jottalautakunta pystyy käsittelemään kysymyksesi tutkintovaatimusten täyttämisestä,esitä kurssikohtaisesti perusteltu oma näkemyksesi kurssien vastaavuudestakuhunkin yksittäiseen vaatimukseen. Perusteluista tulee käydä ilmi ainakinkurssin vaativuus, opintopistemäärä ja yleiskuvaus.

Tutkintolautakunnalle suoritettavat kokeet ja harjoitustyö

Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnan yhteystiedot ja kokeisiin ilmoittautuminen: 

Emmi Äärynen, sihteeri:
[email protected]
p. 0295 163 515

Sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä tutkintolautakunta on määritellyt tutkintovaatimukset, jotka sisältävät neljä koetta ja kirjallisen harjoitustyön. Kokeiden tutkintovaatimukset ovat seuraavat:

Kokeiden tenttipäivät ilmoitetaan ”SHV-kokeet”-verkkosivulla. Kokeiden jälkeen sivua täydennetään koekysymyksillä lyhyine vastauksineen.

Kokeisiin valmistaudutaan itseopiskeluna. Jokaisesta neljästä osa-alueesta järjestetään koetilaisuus kerran vuodessa. Tutkintolautakunnalle suoritettaviin kokeisiin tulee ilmoittautua viimeistään kuukautta ennen tenttiä tutkintolautakunnan sihteerille. Muuta ilmoittautumismenettelyä tutkinnon suorittamiseen ei sisälly.

Tutkintovaatimusten yhteydessä mainittu tukimateriaali auttaa koealueen asiakokonaisuuden hallintaa, mutta tukimateriaalin pohjalta ei laadita tenttikysymyksiä. Säädökset edellytetään tunnettaviksi sellaisina kuin ne olivat voimassa tenttivuoden alussa, jollei yksityiskohtaisissa tenttivaatimuksissa toisin mainita.

Tutkintolautakunnalle suoritettava harjoitustyö

Harjoitustyön ja esitelmän tavoitteena on harjaannuttaa vakuutusmatemaattisten ideoiden, tulosten ja perustelujen suulliseen ja kirjalliseen esittämiseen. Harjoitustyö on kirjoitettava huolitellulla tyylillä. Harjoitustyön aihe on sovittava etukäteen tutkintolautakunnan kanssa. Työhön liittyy esittely vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnalle.

Harjoitustyö on enintään 20 sivun mittainen raportti (pl. liitteet) tarkasti rajatusta vakuutusmatemaattisesta aiheesta. Lähtökohtaisesti harjoitustyön esitystavan on oltava sellainen, että aktuaarien lisäksi muutkin vakuutusalan asiantuntijat kykenevät seuraamaan esitystä. Harjoitustyön tulee sisältää englanninkielinen abstrakti.

Lautakunnan kanssa voi etukäteen sopia myös laajemman harjoitustyön tekemisestä. Tavoitteena on tällöin aktuaarialan tutkimuksen tekeminen, konferenssiesitelmän pitäminen tai oppimateriaalin laatiminen. Kysymykseen tulevat aiheet ovat riskiteorian tai vakuutusmatematiikan käytännön sovellukset tai tieteellisluontoinen ja uutta tietoa tuottava tutkielma. Suositus työn laajuudelle on alle 100 sivua.

Harjoitustyö esitellään suullisesti SHV-lautakunnan kokouksessa. Esityksen ohjepituus on 12 minuuttia ja maksimikesto 15 minuuttia. Maksimikestoa pidempi esitys voi johtaa sen hylkäämiseen, joten esitykseen valmistautuvan kannattaa etukäteen kiinnittää huomiota esityksen kestoon.

SHV-lautakunnan aihe-ehdotuksia harjoitustyöksi. Olethan yhteydessä SHV-lautakunnan sihteeriin, jos haluaisit valita näistä jonkin aiheeksesi.

Käytännön työharjoittelu

SHV-tutkinto antaa hyvät perusvalmiudet toimia vakuutusmatemaatikkona. Tutkinto ei kuitenkaan voi antaa kaikkia käytännön valmiuksia. Näin ollen tutkinnossa edellytetään kolmen vuoden työskentelyä vakuutusyhtiön tai eläkelaitoksen vakuutusmatemaattisella tai vastaavalla osastolla tai muu kolmen vuoden mittainen työskentely vakuutusmatemaatikon tutkinnon suorittaneen henkilön valvonnassa vakuutusmatemaattisissa tehtävissä.

Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnan yhteystiedot ja kokeisiinilmoittautuminen:

Krista Ruuskanen, sihteeri:

[email protected]

p. 0295 163 368

Suoritusjärjestys

Suoritukset voi tehdä missä järjestyksessä tahansa. Kuitenkin tutkintolautakunnan tenteissä oletetaan tutkintovaatimusten yliopistossa suoritettavat kurssit tunnetuiksi.

Tutkintolautakunnalle tehtävien suoritusten arvostelu

Lautakunnalle tehtävän tentin läpäisemiseksi vaaditaan yli puolet tentin enimmäispistemäärästä. Hyväksytyt suoritukset arvostellaan arvosanoilla approbatur, cum laude approbatur ja laudatur. (Jos tentin enimmäispistemäärä on esimerkiksi 100 pistettä, ovat arvosanojen rajat approbatur: 50.5-65.5 pistettä, cum laude approbatur: 66-79.5 pistettä, laudatur 80-100 pistettä.)

Lautakunnalle tehtävästä hyväksytystä harjoitustyöstä ei anneta arvosanaa.

SHV-tutkinnon kustannukset

Lautakunnalle tehtävistä suorituksista ei peritä mitään maksuja. Kun tutkintoa suorittava henkilö on tehnyt kaikki vaadittavat suoritukset, esittää vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta sosiaali- ja terveysministeriölle, että sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaisi tutkintotodistuksella ko. henkilön täyttävän sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymän vakuutusmatemaatikon kelpoisuusvaatimukset. Sosiaali- ja terveysministeriö perii vakuutusmatemaatikon kelpoisuuden vahvistamisesta annettavasta todistuksesta sosiaali- ja terveysministeriön maksullisista suorit-teista annetun asetuksen (854/2021) 2 §:n 9 kohdan mukaisen maksun 750 euroa.

Tilastotietoa

Vuosina 2015–2024 SHV-tutkinnon suoritti 38 henkilöä ja vuosina 2001–2024 103henkilöä. Kaikkiaan SHV-tutkinnon on suorittanut 207 henkilöä vuoden 2024loppuun mennessä.

Alla on tentin vuosina 2015–2024 läpäisseiden osuus eri kokeissa(laskettuna vastauspaperit palauttaneista):

tentti tenttisuoritusten lukumäärä hyväksyttyjen tenttisuoritusten lukumäärä %
Vakuutuslainsäädäntö 78 44 56.4
Kirjanpito 62 39 62.9
Vakavaraisuus 84 36 42.9
Sovellukset 75 43 57.3

Menettely SHV-oikeuksienhakemiseksi

Kun edellä mainitut opinnot on suoritettu ja harjoitustyö hyväksytty, tuleehakijan SHV-oikeudet saadakseen toimittaa vakuutusmatemaatikontutkintolautakunnan sihteerille kopio:

  • korkeakoulun tutkintotodistuksesta,
  • opintosuoritusote ja kopiot mahdollisestierikseen suoritetuista tenteistä sekä näihin liittyen kurssiosoitus (mikä taimitkä opintosuoritusotteen kurssit vastaavat SHV-tutkintoon vaadittaviayliopistokurssien kohtia 1–7) sekä
  • työtodistus.
  • Lisäksi tulee toimittaa suostumusSHV-harjoitustyön verkkojulkaisuun (maininta sähköpostitse riittää).

Sosiaali- ja terveysministeriölle suoritetuista kokeista jaSHV-harjoitustyön hyväksymisestä tieto on sihteerillä.

Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta toteaa SHV-kelpoisuuden ja esittääsosiaali- ja terveysministeriölle SHV-oikeuksien myöntöä. Sosiaali- jaterveysministeriö antaa todistuksen SHV-oikeuksista ja lähettää saajalletodistuksen sekä laskun todistuksesta sen saajalle. Tämän jälkeenvakuutusmatemaatikolla on oikeus käyttää nimitystä SHV-vakuutusmatemaatikko.

Menettely Aktuaariyhdistyksen täysjäsenyyden hakemiseksi

Saadakseen Suomen Aktuaariyhdistyksen täysjäsenyyden SHV-oikeudet saaneentulee hakea aktuaariyhdistyksen jäsenyyttä oheisella jäsenhakemuslomakkeella. Täysjäsenyyden saatuaan henkilö voi kansainvälisissä yhteyksissä käyttäänimensä yhteydessä nimikettä "Fellow of the Actuarial Society ofFinland" tai tätä vastaavaa kirjainyhdistelmää FASF.

Share Share Share